És possible que en la situació actual que estem vivint, i en la vida en general, moltes vegades ens formulem un munt de preguntes per intentar resoldre els nostres dubtes. El problema neix quan allò que ens estem preguntant no té una resposta concreta però nosaltres continuem buscant-la incansablement.

El filòsof grec, Pirrón de Elis, considerat el primer filòsof escèptic, i els seus deixebles, tractaven tots els problemes de la vida amb una sola paraula: “epojé”, o el que seria el mateix, “suspensió del judici”. Amb aquesta paraula els escèptics aconseguien aturar el cercle viciós de preguntes sense resposta, o preguntes “trampa” com m’agrada anomenar-les.

I de què tracta? Doncs per exemple si ens preguntem: i si quan vagi a comprar em contagio?     I si és posa malalt algun familiar? Perquè està passant això? Aquestes preguntes no tenen una resposta precisa, no podem saber que ens brindarà la vida e intentar contestar-les ens provoca angoixa. És tant com intentar esbrinar el futur o controlar allò que se’ns escapa de les mans.

El que ja ens deien els Estòics és que no les contestéssim: “epojé”. Suspenc el judici, no ho sé, no responc. És un dubte al qual no és possible donar una resposta exacta i definitiva i com a tal l’hem de NO respondre.Però si malgrat tot tu continues intentant trobar la resposta, et tranquilit-zes o t’angoixes encara més?

Un bon exercici per aturar aquests dubtes que donen voltes al nostre cap preocupant-nos cada dia és aplicar el bloqueig intencionat de les respostes. No podem parar les preguntes, però si depèn de nosaltres la resposta que donem. Si sorgeix una pregunta de la qual trobem diferents respostes o de la que no podem tenir una resposta 100% definitiva, bloquejarem la resposta, respondrem “Epojé” o qualsevol paraula que no doni resposta “Cactus” ”Espardenya”. Si ens costa aturar les preguntes mentalment, o podem fer per escrit, escrivint totes les possibles respostes en un paper. N’escriurem tantes com ens vinguin al cap fins al punt que ja no en sorgeixin més.

Apúntate a la Newsletter

Y recibirás de regalo el ebook "Los sabotajes de la ansiedad. 4 errores comunes que debes evitar"

Gracias por subscribirte!

Esta web utiliza cookies para mejorar tu experiencia de navegación    Más información
Privacidad